Wat maakt een introvert gelukkig?

Introverte mensen beleven de wereld anders dan extraverte mensen. Ze worden dus ook blij van andere dingen. De opwinding en spanning die een extravert nodig heeft, vermijdt de introvert juist liever. Dit grote verschil tussen deze twee persoonlijkheden maakt het vaak lastig voor de introvert om zijn grenzen aan te geven en om de extravert uit te leggen waarom hij bijvoorbeeld liever thuisblijft. Daarom hier een lijst van dingen die een introvert nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn (over het algemeen). Hij zegt het misschien niet hardop… maar zo kun je er wel rekening mee houden om je introverte familielid/vriend/partner/collega tegemoet te komen.

Diepgaande gesprekken

Introverte mensen hebben meer moeite met praatjes over het weer, dan wanneer ze een gesprek kunnen voeren dat dieper op de materie ingaat. Gesprekken over persoonlijke ervaringen, wereldproblemen en zingeving zijn voor de introvert juist een bron van nieuwe energie. Op deze manier wordt hun geest geprikkeld en zul je waarschijnlijk verbaasd staan over hoeveel ze kunnen praten. Het is overigens niet zo dat ze nooit aan ‘small talk’ willen doen (je moet immers ergens beginnen om tot een goed gesprek te komen), maar dat kost de introvert wel energie.

Bijkomen na een lange drukke dag

Na een drukke dag op het werk, een uitje of veel bezoek heeft een introvert echt tijd nodig om even bij te komen. Hij kan overspoeld raken door alle indrukken, gevoelens, geluiden en informatie en heeft dan gewoonweg tijd nodig om alles te verwerken, zodat die storm in zijn hoofd weer wat gaat liggen. Even geen ingewikkelde vragen, drukte of ‘moetjes’ dus.

Extra tijd om te reageren

Omdat hij graag goed nadenkt over een antwoord, vindt een introvert het prettig wanneer hem even de tijd wordt gegeven daarvoor. Hij heeft zo niet het gevoel dat hij onder druk wordt  gezet en zal dan ook eerlijker kunnen zijn over zijn eigen gevoelens en deze ook beter kunnen verwoorden.

Stilte

Wanneer je met een introvert persoon in dezelfde ruimte bent, kun je gerust stil zijn. Extraverte mensen hebben vaak de neiging om dergelijke stiltes op te vullen omdat ze stiltes ongemakkelijk vinden. Introverte mensen vinden het daarentegen heerlijk: voor hen is het ook heel logisch om even rustig na te denken over bepaalde uitspraken voordat ze daarop reageren. Hun woorden zijn dan ook weloverwogen. Ze zullen er niet snel iets uitflappen.

Een eigen ruimte

Het liefst hebben introverten een ruimte waarin ze zich even helemaal kunnen terugtrekken. Wanneer ze ervan op aan kunnen dat ze een tijdje niet onderbroken zullen worden, zullen ze pas écht genoeg rust hebben om op te laden of effectief aan het werk te gaan. Dit kan bijvoorbeeld (een plekje op) een fijne zolder zijn, een stille studeerkamer, een schuur of een atelier.

Tijd voor een hobby of interesse

Een introvert kan helemaal opgaan in een hobby of interesse. Hij krijgt hier veel (nieuwe) energie van en laadt hier dan ook echt door op. Vaak zijn introverte mensen zo enthousiast bezig met hun hobby of interesse dat ze ware experts worden op een bepaald gebied. Het kan bijna op werken lijken, maar zo ervaren ze het zelf niet.

Een paar écht goede vrienden

Een introvert heeft geen behoefte aan een boel vrienden. Hij zal slechts met een paar goede vrienden zijn gevoelens willen en kunnen delen – oppervlakkigere vriendschappen heeft hij meestal niet. Vaak houdt hij de vriendenkring ook beperkt, omdat hij bang is de verwachtingen van al die personen niet waar te kunnen maken. Er moet bovendien ook genoeg tijd overblijven om alleen te zijn…

mijn lievelingshobby als introvert: nergens heen hoeven :-D

De vrijheid om wel of niet in te gaan op een uitnodiging

De introvert vindt het niet fijn om je teleur te stellen, maar als hij niet naar je feestje of verjaardag komt, doet hij dat niet omdat je niet belangrijk genoeg voor hem bent. Wanneer de introvert op dat moment energie genoeg heeft (en hij weet zeker dat hij erna tijd heeft om bij te komen) zal hij de drukte van het feest aandurven. Mocht hij echter al een drukke week achter de rug hebben of staat het weekend volgepland met sociale activiteiten, zal hij soms keuzes moeten maken. Bovendien hecht je introverte vriend ook veel meer waarde aan een etentje met zijn tweetjes of een klein gezelschap. De omgeving is niet alleen rustiger, je hebt ook daadwerkelijk aandacht voor elkaar en tijd voor een goed gesprek.

Betekenisvol werk

Een introvert wil graag werk doen dat betekenisvol is: door mensen te helpen, of door een verschil te maken. Wanneer een introvert niet het idee heeft dat hij nuttig bezig is, zal dit aan hem gaan knagen. Ook is een rustige werkplek belangrijk, zodat hij in staat is het beste uit zichzelf te halen en hij niet iedere avond ‘leeg’ thuiskomt.

Bekijk ook Het introverte brein: wat maakt je introvert?
en Als het even te veel wordt: 10 self-care tips voor introverten

Wat maakt een introvert volgens jou nog meer gelukkig? Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie