Waarom ik blij ben dat ik introvert ben

Vroeger dacht ik dat ik wel over mijn stille en teruggetrokken karakter heen zou groeien. Als ik volwassen was zou ik spraakzaam en outgoing zijn, en alle vaardigheden hebben waar ik als kind van droomde.

Helaas, dat is niet gebeurd. Maar: door meer te weten te komen over mijn introversie én door te begrijpen wat introverte mensen nodig hebben om gelukkig te zijn, ben ik anders naar mezelf gaan kijken. Minder vanuit het perspectief van onze extraverte wereld. In veel verhalen hoor je dat je je geluk vooral kunt halen uit mensen ontmoeten en socializen. Maar dingen die introverte mensen het gelukkigst maken, passen vaak niet helemaal in die lijn. Natuurlijk zijn introverte mensen ook allemaal verschillend, maar de meeste introverten worden blijer van tijd en ruimte met onze eigen gedachten. Als we ons geluk zouden moeten meten door het aantal vrienden dat we hebben te tellen of hoeveel dates we per week hebben, dan scoren introverten waarschijnlijk niet zo hoog. Misschien is het beter voor de wereld als we op een andere manier gaan kijken naar geluk. Dus: hier zijn mijn redenen waarom ik graag introvert ben.

Waarom ik graag introvert ben

Ik geniet van tijd in mijn eentje

Hoe ik het liefst mijn dag doorbreng? Lezen, rustig yoga doen, en dan een paar uur schrijven in mijn dagboek. Het is echt geen straf voor mij om tijd in mijn eentje door te brengen (en eindelijk besef ik dat ik niet raar ben omdat ik dat nodig heb). Veel van wat me als introvert gelukkig maakt, komt voort uit wat er in mijn hoofd gebeurt, niet uit externe factoren. Het lijkt soms misschien alsof ik maar voor me uit zit te kijken, maar geloof me, als je mijn gedachten zou kunnen zien, dan zou je zien dat zich daar hele werelden afspelen.

Het is zo fijn om te schrijven

Ik heb moeite met de spontane kant van gesprekken. Ik moet meteen reageren op wat iemand zei, zonder er eerst zelf over na te kunnen denken. Het idee dat ik een verkeerde reactie geef of iets heel raars zeg, maakt me heel nerveus.

Introvert zijn voelt soms een beetje alsof de wereld tegen je is: je probeert na te denken, maar om je heen gebeurt vanalles en je kunt je eigen gedachten soms niet eens horen. Het kost tijd om mijn gedachten vorm te geven. En ook om me genoeg op mijn gemak te voelen om mijn woorden naar buiten te brengen.

Maar mijn ideeën uiten vind ik wel leuk. Ik vind het heerlijk om de warboel aan ideeën uit mijn brein te halen. Wanneer ik mijn gedachten en ideeën opschrijf, heb ik het gevoel dat ik de tijd en ruimte heb om te zeggen wat ik wil, en op de manier waarop ik het wil zeggen. Dat voelt heel fijn.

Ik ben in contact met mezelf en met wat ik wil en nodig heb

Introverte mensen weten hoe het voelt alsof je helemaal leeggezogen bent. Alsof iemand op mijn uit-knop heeft gedrukt. Ik kan dan niet meer normaal nadenken tot ik wat tijd voor mezelf heb gehad. Introverte mensen leren signalen te herkennen van ons lichaam en van onze geest die zeggen dat we snel wat rust moeten hebben. Ik voel dan dat ik me niet kan concentreren, of ik krijg hoofdpijn van ieder geluid. Ze noemen dit ook wel de ‘introvert hang-over’.

Maar in plaats van dat ik hierdoor gefrustreerd raak, accepteer ik dat dit de manier is waarop mijn lichaam voor mij zorgt. Als ik merk wat er gebeurt in mijn lijf (en in mijn geest), doe ik een stapje terug en geef ik mezelf de kans om weer op te laden. Omdat ik introvert ben, begrijp ik mezelf op deze manier beter, wat eigenlijk best cool is.

Mijn relaties met anderen zijn sterk, diep en betekenisvol

Soms moet ik even weg zijn van mensen om mezelf te kunnen opladen, hoeveel ik ook van ze hou. Dit heeft niets te maken met of ik een hekel heb aan mensen (zeker niet). Ik hecht juist veel waarde aan de relaties die ik heb. Ik vind het belangrijk om iemand echt te leren kennen. En ik vind het fijn dat er ook naar mij geluisterd wordt.

Een relatie starten en onderhouden kost veel werk. Als we een fijne klik vinden met iemand maakt dat ons ook heel blij. Bij veel mensen voel ik me onbegrepen of overweldigd, dus het voelt heel goed als ik iemand vind met wie ik een band voel.
Ik ben blij met mijn kleine vriendenkring. Voor mij geldt: kwaliteit boven kwantiteit.

Het voelt fijn om te luisteren (in plaats van aan het woord te zijn)

Ik luister graag naar verhalen die andere mensen vertellen. Ik vind het ontspannend als ik gewoon kan luisteren (in plaats van de druk te voelen om te praten).

Het kan soms wat lastiger zijn een introvert te leren kennen, maar naar andere mensen zijn we vaak heel benieuwd. Ik luister naar graag naar wat iemand verteld over bijvoorbeeld zichzelf of hun dromen. Door te luisteren kan ik bij een gesprek betrokken zijn zonder te veel van mezelf te vragen.

Ik word gelukkig van eenvoudige dingen in het leven

Eenvoud is de sleutel tot geluk. Een paar dingen waar ik blij van word: in mijn achtertuin zitten in de zon, een heel uur de tijd om te lezen zonder onderbrekingen, cupcakes bakken op een regenachtige dag, een sjaal breien en mijn bibliotheekpas.

Wanneer we onze introversie begrijpen en omarmen, voelen we ons het best en het meest als onszelf. Wanneer we willen, kunnen we ook uit onze schulp kruipen, mensen leren kennen en ons gelukkig voelen bij de mensen die iets voor ons betekenen. Maar vinden ook geluk door onze stille, reflectieve kanten te verkennen. Voor introverte mensen voelt deze plek vaak het fijnst.

Bron: Introvert, dear

Geef een reactie