18 tips voor introverte mensen op het werk

notitieboek en pen - introvert op het werk

Naar je werk gaan als introvert kan soms best lastig zijn. We kunnen ons niet goed concentreren op onze open werkplek, er zijn vergaderingen waarin we te stil worden gevonden en er moeten samen beslissingen worden genomen.

Hier een aantal tips om je werkdag door te komen als introvert:

rust in je werk

Voortdurend geluid om je heen en onderbroken worden door collega’s kost veel energie. Introverte mensen hebben momenten alleen nodig om weer op te laden.

Rustmomenten

Neem die rustmomenten. Ga bijvoorbeeld even naar buiten of ga een wandeling maken. (Of trek je even terug in de toiletruimte als het niet anders kan)

Rustige werkplek

Overleg met je baas over je wensen voor je werkplek. Misschien kan er iets geregeld worden met een plekje aan een muur of in een rustiger hoekje. Misschien mag je wel één of meerdere dagen thuis werken.

Koptelefoon

Zet een koptelefoon op. Liefst een met active noise cancelling. Het helpt je even afstand te nemen van het voortdurende geroezemoes om je heen. En ook zonder muziek of natuurgeluiden laat het zien dat je even niet beschikbaar bent.

Neem je tijd

Neem wat langer bedenktijd en schaam je daar ook niet voor. Jouw brein werkt op een andere manier dan van die ongeduldige extraverte collega. Jij wilt wat meer tijd om je gedachten en woorden te vormen en dat is prima. Als collega’s en bazen daar geen aandacht voor hebben, missen ze goede ideeën en gedachten.

Vergaderingen/brainstormsessies

Vergaderingen kunnen lastig zijn voor introverte werknemers. Het kan moeilijk bij te houden zijn wanneer de meeste mensen om je heen praten terwijl ze denken. Alle actie om je heen kost ook energie. Dit kan helpen:

Bereid je voor

Bereid je goed voor op bijeenkomsten met collega’s en andere medewerkers. Lees je in. Het kost je wat tijd, maar je zult je een stuk zekerder voelen en dat maakt het makkelijker om dingen te zeggen.

Aantekeningen

Maak aantekeningen tijdens de bijeenkomst. Het helpt je focussen.

Zeg íets

Probeer altijd íets te zeggen. Eén keer. Vaker mag natuurlijk, maar het voelt fijner voor jezelf om in ieder geval één keer van je te hebben laten horen. Bedenk dat de dingen die een introvert zegt vaak goed doordacht zijn. Het is dus een waardevolle toevoeging voor jouw collega’s/aanwezigen om ook jouw inbreng te krijgen.

Ergens op terugkomen

Als je het idee hebt dat een onderwerp als is afgesloten door de groep, mag je er gerust nog op terug komen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘Ik wil nog even terugkomen op wat je net zei’.

Tijd om na te denken

Stel voor een beslismoment voor om even een rondje gaan lopen. Of spreek af dat schriftelijke toevoegingen na de bijeenkomst ook welkom zijn.

Helderheid

Zorg voor duidelijkheid

Vermijd aannames en zorg dat duidelijk is wat je gaat doen. Wat ga je doen? Hoe ga je het doen? Met wie werk je samen? Wie is verantwoordelijk? Hoeveel tijd krijg je? Het werkt beter als je duidelijk weet wat de bedoeling is.

Geef jezelf genoeg tijd

Zorg dat je voldoende tijd hebt voor je taak. Als je vindt dat iets te snel af moet zijn, geef aan dat je meer tijd nodig hebt om het goed te kunnen doen.

Bewaak je grenzen

Als je met jezelf afspreekt om een bepaalde tijd naar huis te gaan, doe dat dan ook. En houdt een collega je van je werk door je telkens te onderbreken? Geef aan dat je tijd nodig hebt om aan iets te werken. En zeg vaker ‘nee’. Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen, of je te verontschuldigen als iets nu niet lukt. Onthoud: iedere ‘ja’ is een ‘nee’ tegen iets anders (en andersom).

Vertel over successen

Helaas gaan collga’s en bazen niet op zoek naar de dingen die je goed hebt gedaan. Je zult het echt zelf moeten zeggen. Of e-mailen. Dat kan ook prettig zijn om mee te beginnen. Vertel over de acties die je gedaan hebt en wat het resultaat is daarvan. En dat je daar tevreden over bent.

Vind andere introverten

Met ongeveer 30% introverten ben je vast niet de enige introverte werknemer in jouw organisatie. Het is fijn om ‘bondgenoten’ te vinden met hetzelfde temperament als jij.

Lang leve e-mail

Soms is het makkelijker om je ideeën en gedachten schriftelijk te communiceren. Of om nog terug te komen op iets uit de vergadering. Gelukkig kun je dan een e-mail sturen. Weet wel dat een gesprek vaak meer doorslaggevend is dan een e-mail. Overweeg dus wat het best in de betreffende situatie past.

Sociaal op jouw manier

Gesprekken

Jij bepaalt welke informatie je met wie deelt en welke vragen je beantwoordt. Bespreek de dingen die jij wilt en maak het gesprek ook niet langer dan voor jou nodig is. Misschien is small-talk niet bepaald jouw ding, maar luister je wel naar iemand die dat op dat moment nodig heeft. Ook heel waardevol. Doe het op jouw manier.

Sociale activiteiten

Kies naar welke sociale activiteiten buiten het werk je gaat. Als je het leuk vindt mogen ze natuurlijk allemaal, maar dat hoeft zeker niet. Let goed op wat jij fijn vindt. Is een gezamenlijk etentje na een afdelingsdag te vermoeiend? Sla het laatste dan over. Of past het niet in een week met al meer sociale activiteiten? Jij bewaakt je eigen energie. Het kan prettig zijn om af en toe deel te nemen, maar het hoeft niet altijd.

En vooral: Denk aan jouw kwaliteiten

De werkomgeving verwacht vaak extraverte eigenschappen van ons, maar eigenlijk verwachten we dat ook vaak van onszelf. We spiegelen ons toch aan de extravertennorm en dan lijkt het vaak alsof we tekortschieten. We weten wel dat het fijn is dat we ons goed kunnen concentreren en grondig werk leveren, maar we vinden dat ook wel vanzelfsprekend. Ook al is dat niet voor iedereen zo.

Zie je eigenschappen als kwaliteiten. Introverte mensen hebben tal van eigenschappen en vaardigheden waar een werkgever niet zonder kan. Om een aantal te noemen:

  • Goed kunnen luisteren
  • Kunnen houden aan afspraken
  • Kunnen observeren
  • Focus hebben
  • Creativiteit
  • Empathie
  • Doordachte beslissingen kunnen nemen
  • Loyaal zijn

Misschien herken je je in (een aantal van) deze eigenschappen en vaardigheden en waarschijnlijk weet je er wel meer van jezelf. Blijf jezelf eraan herinneren hoe waardevol jouw kenmerken zijn. Ook voor de organisatie.

Hoe ervaar jij je dagen als introvert op de werkvloer? Hoe ga jij ermee om? Laat iets weten in een reactie.

Geef een reactie