Loud and proud? Queer, non-binair en introvert

“Where do the quiet gays go?” Dat vroeg comédienne Hannah Gadsby zich af in haar stand-up special ‘Nanette’. Hannah is lesbisch en introvert, en vindt het maar moeilijk om haar plek te vinden in de ‘loud en proud’ LHBTQI+ gemeenschap. 

LHBTQI+ staat voor: Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Queer, Interseks en andere identiteiten die niet hetero en cisgender zijn.

Hannah’s opmerking gaat vooral over het feit dat LHBTQI+ personen ogenschijnlijk vooral samenkomen in clubs, bars, en Pride marches. Het impliceert daarnaast echter ook dat je niet ergens ánders heen kunt. Je hebt kennelijk een keuze tussen de vaak onwetende ‘cishet’ samenleving aan de ene kant, en de luidruchtig feestende LHBTQI+ gemeenschap aan de andere kant. Maar wat doe je dan als queer introvert? Wat doe je als je als queer persoon niet in die cishet samenleving past, en als introvert niet bij de feestende queers?

Cishet is een afkorting voor ‘cisgender-hetero’. Cisgender betekent dat je gender identiteit hetzelfde is als het geslacht bij je geboorte. Je bent bijvoorbeeld met vrouwelijke geslachtskenmerken geboren, en voelt je ook vrouw. ‘Cishet samenleving’ geeft aan dat er in de Nederlandse samenleving vanuit wordt gegaan dat je cisgender en hetero bent, tot het tegendeel is bewezen.

Non-binair en queer in een cis-het samenleving

Ik herken mezelf wel in Hannah. Zelf ben ik non-binair en queer. Voor mij betekent dit dat ik me geen man en geen vrouw voel (non-binair) en dat mijn seksualiteit niet vastligt en niet van gender afhangt (queer). Daarnaast ben ik ook introvert, en kost het me vaak moeite om mijn plek te vinden in cishet én in queer omgevingen.

In de meeste situaties wordt er vanuit gegaan dat ik een hetero cisvrouw ben. Als je non-binair en/of queer bent, moet je dus eigenlijk wel uit de kast komen telkens als je nieuwe mensen leert kennen, of je moet accepteren dat anderen een beeld van je hebben dat helemaal niet klopt.

Als non-binair persoon vind ik het fijn om aangesproken te worden met genderneutrale voornaamwoorden, zoals hen/hun of die/diens. Daarnaast voelt het niet fijn als er ‘mevrouw’ tegen me wordt gezegd. Het voelt dan alsof iets niet klopt. Ik moet op dat moment een keuze maken: zal ik voor mezelf opkomen en mijn identiteit bloot leggen, of laat ik het gaan?

Voorbeelden genderneutrale voornaamwoorden: ‘hen stapt op hun fiets’ en ‘die stapt op diens fiets’

Als queer persoon kun je in soortgelijke situaties komen. Het is dan vooral moeilijk om om te gaan met vragen zoals ‘heb jij een vriendje?’, of dat er vanuit gegaan wordt dat je partner iemand van het tegenovergestelde geslacht is. Ik wil niet liegen over een partner, of verbergen wie die is, maar ik weet niet altijd wat voor reactie ik ga krijgen als ik duidelijk maak dat een partner niet een man is. Weer moet ik dan die keuze maken: draai ik er omheen, of ga ik het gesprek aan?

Het blijft een moeilijke keuze voor me. Als non-binair en queer persoon weet je dat jezelf introduceren zoals je bent een ongemakkelijke sfeer kan creëren of op zijn minst vragen kan oproepen. Je bent ‘anders’, je valt op, je staat even in de schijnwerpers. Niemand vindt het fijn om altijd uit de kast te moeten komen, of je nou extrovert of introvert bent. Toch kost het me als introvert wel wat extra moeite om de energie op te brengen om dat gesprek steeds weer te beginnen. Ik vind het niet fijn om die ruimte in te moeten nemen. Dat is ook de reden dat ik niet altijd vertel dat ik non-binair ben, en soms zelfs niet dat ik niet hetero ben. Nu doe ik dat alleen als ik weet dat ik langer met iemand om moet gaan, zoals huisgenoten, nieuwe vrienden, of een fijne collega op het werk.

De LHBTQI+ gemeenschap als introvert

Uit de kast komen moet eigenlijk altijd als ik nieuwe mensen ontmoet: op een sportvereniging, in een nieuw huis, bij een nieuwe baan, etc. Gelukkig ontmoet ik nu vooral veel nieuwe mensen binnen de LHBTQI+ gemeenschap, waar ik niet bang hoef te zijn voor vragen of een negatieve reactie.

Het heeft wel even geduurd voordat ik de juiste plekken heb gevonden. De meest duidelijke plekken om queer personen te vinden zijn toch queer bars, of Pride evenementen. Hoewel ik wel hou van een feestje op zijn tijd, ben ik niet de persoon die zomaar op vreemden afstapt en snel nieuwe connecties legt.

Gelukkig zijn er ook steeds meer plekken voor de quiet queers, naast de gebruikelijke clubs en bars waar de ‘loud en proud’ gemeenschap bekend om staat. Er zijn bijvoorbeeld Facebook groepen en LHBTQI+ organisaties die wandelingen, schrijfsessies, boekenclubs of bordspel-avonden voor uitsluitend queer personen organiseren. Ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij queer film festivals, en doe ik nu vrijwilligerswerk als schrijver bij TRANS magazine.

In deze ‘queer spaces’ kan ik mezelf zijn zonder dat ik daardoor in de schijnwerpers sta. Er wordt bij het introduceren vaak al gevraagd om voornaamwoorden te noemen, en niemand kijkt er raar van op als dat iets anders is dan ‘hij’ of ‘zij’. Het kan soms nog wel moeilijk zijn om als introvert uit mijn comfortzone te stappen en naar events te gaan waar ik nog weinig mensen ken, maar het is het uiteindelijk altijd waard om meer queer personen te leren kennen!

Waar gaan de ‘quiet queers’ naartoe?

Het kan als queer en non-binair persoon best lastig zijn om introvert te zijn. In de ‘cishet wereld’ moet je steeds maar de energie opbrengen om uit de kast te komen. In LHBTQI+ omgevingen, aan de andere kant, draait veel van de socialiteit om feesten, activisme en jezelf aan de wereld tonen.

Gelukkig vinden er in allebei ‘werelden’ veranderingen plaats die helpen: non-binair en queer zijn wordt steeds bekender in de cishet wereld, en in queer omgevingen worden er naast feesten steeds meer activiteiten zoals bordspelletjes, sporten, lezen of schrijven georganiseerd. Er moet nog veel gebeuren voordat het makkelijker wordt om je als non-binair persoon door de cishet wereld te bewegen, maar er lijkt in ieder geval steeds meer plek te komen voor de quiet queers.

Meer informatie over gender

genderkoek genderkoekpersoon NL Nederlands Genderiddentiteit genderexpressie aantrekking en geslacht. wat is het verschil tussen deze dingen.

Deze genderkoekpersoon laat zien wat de verschillen zijn tussen genderidentiteit, genderexpressie, geslacht en op wie je valt. Klik voor meer informatie.

Geef een reactie