Niet terug willen naar ‘normaal’ (post-covid)

Heb jij ook dat je eigenlijk niet terug wilt naar ‘normaal’? Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen corona, en er steeds meer bedrijven weer opengaan, zien we allemaal blije mensen die niet kunnen wachten. Maar niet iedereen wil weer deel moeten nemen aan die lawaaierige, sociale wereld van voor corona. Die wereld die sowieso al niet erg goed werkte voor introverte mensen.

Het is absoluut goed nieuws dat de coronacrisis ten einde lijkt te komen. Maar… betekent dat dat we weer terug gaan naar hoe het was? Zonder ‘anderhalve meter’? Zonder ‘beperk uw contacten’? Zonder ‘blijf zoveel mogelijk thuis’? En zonder ‘maximaal zoveel bezoekers toegestaan’?

Na zo lang ‘beperkt’ te hebben geleefd, kan alleen al de gedachte om je huis te verlaten een bron van stress zijn. Laat staan om jezelf weer te begeven in allerlei sociale situaties. Veel introverte mensen herkennen dit gevoel. Misschien denk je dat je de enige bent die stiekem wenst dat de maatregelen nog veel langer duren. Maar als je je zo voelt: Je bent niet alleen.

Bang om weer terug te gaan

We voelen spanning als we denken aan weer terug naar het werk of terug naar school gaan, of opnieuw met groepen mensen af te spreken. Of als we denken ons rustige leventje weer vaarwel te moeten zeggen. Het komt en het gaat: het ene moment kijk je er naar uit om een ​​familielid te knuffelen, en het andere moment wordt je misselijk bij het idee om je huis te verlaten om een groepje mensen te ontmoeten. Je moest je aanpassen aan de coronacrisis, en het zal ook weer een aanpassing zijn om weer te wennen aan een post-coronawereld. En voor sommigen roept deze laatste aanpassing meer angst dan vreugde op.

Volgens psychologen is dit de angst die voortkomt uit het opnieuw moeten deelnemen aan de samenleving, nadat we zo lang in een ‘lockdown’ hebben geleefd. Het is niet de angst voor het virus zelf. Het is de angst voor het moeten reïntegreren in een sociale wereld. Zowel introverte als extraverte mensen kunnen deze angst voelen, maar introverte mensen kunnen het wat intenser beleven. Vele van ons hebben erg genoten van het langzamere levenstempo.

Wat doet ‘de terugkeer’ met introverte mensen?

Voor corona werkte de wereld niet altijd goed voor introverte mensen. Drukke werkruimten, druk openbaar vervoer, volle agenda’s en grote bijeenkomsten passen niet goed bij een introverte persoonlijkheid. Niemand wilde natuurlijk een pandemie, maar de maatregelen die daaruit voorkwamen bleken een leven te creëren die goed past bij introverte mensen. Thuiswerken, samenkomen met maar een paar mensen, zoveel mogelijk thuis blijven, weinig afspraken en niet te veel mensen dicht bij elkaar, gaven veel introverten meer rust, energie en ademruimte. Het was even aanpassen, maar veel introverte mensen konden zich goed vinden in deze nieuwe leefwijze. Eindelijk een onafgebroken tijd besteden aan je interesse of voornemen, eindelijk dat boek schrijven of genieten van je verhoogde productiviteit. Veel mensen keken ontzettend uit naar de tijd waarin we weer ‘gewoon’ met veel mensen kunnen zijn of naar ons drukke kantoor kunnen. Maar veel introverten zien hiertegen op, omdat nu echt duidelijk is geworden dat deze oude manier niet echt fijn voor ons was.

Wat helpt om ‘de terugkeer’ makkelijker te maken?

Niemand weet nog precies hoe ons leven eruit gaat zien post-COVID. We hebben ons aangepast aan het leven tijdens de coronacrisis, en dat zullen we ook doen na de corona. Wat kan helpen:

  • Doe rustig aan. Je bent niet verplicht om direct naar drukke restaurants en andere openbare gelegenheden te gaan. Bouw dit stap voor stap op.
  • Neem je energie serieus. Plan voldoende tijd in tussen de ene sociale interactie en de volgende. Gun jezelf de tijd om de energie weer op te bouwen.
  • Praat erover. Geef aan hoe je je voelt. Misschien kun je wat humor gebruiken om het voor jezelf luchtiger te maken. Het werkt bevrijdend om het te uiten en anderen kunnen je begrijpen.
  • Bedenk dat je niet de enige bent.
  • Heb aandacht voor jouw behoeften. Heb je tijdens corona gemerkt dat je online meetings prettiger vindt dan offline, of dat je wandelafspraken prefereert in plaats van afspreken in een druk café? Neem deze inzichten mee in je leven na COVID. Een einde aan de pandemie betekent niet aan jouw voorkeuren ook een einde moet komen.

Hoe kijk jij tegen ‘de terugkeer’ aan? Heb jij ideeën om het makkelijker te maken? Laat het hieronder weten in de reacties.

1 reactie op “Niet terug willen naar ‘normaal’ (post-covid)”

  1. Herkenbaar. En erover praten met anderen helpt wel. Ben blij verrast dat er heel veel mensen zijn die dit ook hebben. Heb ook gemerkt dat gewoon open zijn over je eigen behoefte voor begrip kan zorgen.

Geef een reactie