De 9 grootste misverstanden over introverte mensen

twee mannen lachen - misverstanden over introvert zijn introvertel.nl

‘Introverte mensen zijn verlegen en houden niet van andere mensen’. Oei… Helaas zijn er nog veel misverstanden en vooroordelen over introvert zijn. Hier zijn er een aantal:

Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn betekent dat je nerveus wordt in sociale situaties. Het heeft te maken met angst voor afwijzing. Dat is iets anders dan introvert zijn, wat betekent dat sociale situaties je energie kosten. Zowel introverte mensen als extraverte mensen kunnen last hebben van verlegenheid.

Introverten houden niet van mensen

Introverte mensen houden over het algemeen niet van ‘small-talk’, het praten om te praten. Veel introverten gaan dat liever uit de weg. Sociale bijeenkomsten kosten energie waardoor ze daar op een andere manier mee omgaan dan extraverte mensen. Dat betekent niet dat introverte mensen niet van mensen houden. Net als iedereen voelen introverte mensen liefde en betrokkenheid bij andere mensen.

Introverten zijn onbeleefd en ongeïnteresseerd

Introverte mensen kunnen stil zijn tijdens een gesprek of bijeenkomst. Ze vinden het vaak prettiger om te luisteren dan om te praten. Ook hebben ze iets meer tijd nodig om indrukken te verwerken. Dat betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn in het verhaal, maar luisteren graag eerst goed, voordat ze reageren.

Introverten zijn saai en hebben geen humor

Als je een introvert leert kennen en hij voelt zich bij je op zijn gemak, dan weet je dat het gezelschap van een introvert persoon allesbehalve saai is. Humor hebben introverten ook. Sommige mensen vinden zelfs dat door de eigenzinnige kijk op het leven die veel introverten hebben, ze bijzonder humoristisch zijn.

Introverten zijn niet sociaal

Introverten moeten vaak weer opladen van sociale activiteiten, maar dat betekent niet dat ze er geen behoefte aan hebben. Ook introverte mensen genieten van een sociaal leven en zien hun vrienden graag. Over het algemeen doen ze dit liever op een andere manier dan extraverte mensen, maar dat betekent niet dat ze niet sociaal zijn.

Introverte mensen moeten zich aanpassen

Het beste uit jezelf halen is iets anders dan moeten veranderen. Persoonlijke groei is altijd een goed idee, of je nu introvert of extravert bent. Dat bepaalt iedereen voor zichzelf. Accepteer introverten en extraverten zoals ze zijn.

Introverten zijn Nerds

Als je kijkt naar de betekenis van het woord in het boek ‘Nerds’ van Emilio Guzman en Thijs van Domburg, dan… ja, sommige wel. Meer heel veel ook niet. En er zijn ook genoeg extraverte nerds.

Introverte mensen herken je zo

Niet iedere introverte persoon is makkelijk te herkennen. Er zijn mensen met een heel extraverte verschijning waarvan je niet verwacht dat ze introvert zijn.

Introvertheid is een aandoening

Nee. Introvertheid is geen aandoening. Introvertheid kun je een persoonlijkheidkenmerk noemen, of een eigenschap, maar het is geen aandoening.

Heb jij nog andere misverstanden over introverte mensen gehoord? Of vooroordelen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Geef een reactie