Introvert, wat betekent dat?

Introvert

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk.

Mensen die introvert zijn voelen zich het fijnst in een rustige omgeving met niet te veel prikkels. Ze luisteren liever dan dat ze praten en denken vaak na voordat ze iets zeggen. Ze gaan voorzichtiger om met risico’s. Wanneer introverte mensen sociale activiteiten ondernemen, kost dit energie. Ze kunnen zichzelf weer opladen door alleen te zijn.

Video over introversie

Bekijk deze mooie video van Sofja Umarik voor BBC Ideas waarin ze vertelt over wat introversie is en waarom ze er blij mee is.

Introvert oorzaak

De oorzaak van introvert zijn zit in de hersenen en heeft met twee dingen te maken:

Dopamine

Door de hersenen wordt dopamine aangemaakt bij een positieve ervaring. Dit geeft een fijn gevoel. Extraverte mensen hebben veel dopamine nodig om dit effect te bereiken. Er zijn veel ‘prikkels’ nodig. Die prikkels kunnen zijn: veel mensen, sociale activiteiten, geluiden om hen heen en praten.

Introverte mensen daarentegen hebben maar een klein beetje dopamine nodig om dit effect te krijgen. Door een rustige activiteit, zoals met je eigen ding bezig zijn, of lezen, maken de hersenen al genoeg dopamine aan. Wanneer er te veel dopamine wordt aangemaakt, maakt dat ze overprikkeld en moe.

De activiteiten die extraverte mensen zo’n goed gevoel geven, geven bij introverte mensen een tekort aan energie en een moe gevoel. Introverten worden gelukkig van andere dingen.

Bloedtoevoer

Bij introverte mensen gaat er meer bloed naar de hersenen dan bij extraverte mensen én het bloed neemt binnen de hersenen een andere route. Bij extraverte mensen gaat het bloed voornamelijk door gebieden die gericht zijn op zicht en gehoor. Bij introverte mensen gaat het bloed vooral door gebieden die op beleving en denken zijn gericht. Extraverte mensen zijn meer naar buiten gericht. Introverte mensen zijn meer naar binnen gericht.

Lees meer hierover in Het brein van introverte mensen.

Introvert, en nu?

Introvert zijn komt vaker voor dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat rond de 30% van de Nederlandse bevolking introvert is. Dus inderdaad, de andere ongeveer 70% is níet introvert, wat maakt dat we ons zo anders kunnen voelen dan de meeste mensen. Maar: Introversie is geen aandoening of ziekte of iets dat je moet veranderen of verbergen. Introvert zijn is heel normaal. Er is niets mis met je. Misschien heb wel het gevoel gekregen dat je iets mankeerde door verwachtingen die anderen van je hadden. Er bestaan veel misverstanden over introversie. We leven in een wereld waarin extraversie de norm is. Haal die gedachte alsjeblieft uit je hoofd; introvert zijn betekent niet dat je iets mankeert en dat je moet veranderen. Wees trots op je introversie, want het maakt dat jij ook een een aantal heel krachtige eigenschappen hebt.

Introvert, extravert en ambivert

Het is mogelijk dat iemand introvert is en extraverte eigenschappen heeft. Of dat een extravert persoon introverte eigenschappen heeft. Iemand die ongeveer evenveel introverte als extraverte eigenschappen heeft, heet een ambivert.

Eigenschappen introvert

Over welke eigenschappen hebben we het? Hoewel niet iedere introvert hetzelfde is, is het wel mogelijk een aantal kenmerkende eigenschappen te noemen.

 • Je vindt het fijn om alleen te zijn
 • Je kunt erg moe worden van sociale gebeurtenissen
 • Je kunt goed alleen werken
 • Je spreekt liever af met een kleine groep goede vrienden, dan met veel mensen
 • Je zit veel in je hoofd
 • Je luistert liever dan dat je praat
 • Je staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling
 • Je denkt na voor je iets doet, zegt of beslist
 • Je kunt je beter schriftelijk dan mondeling uitdrukken
 • Je bent graag goed voorbereid
 • Oppervlakkigheid is niet je ding, je houdt meer van diepgang
 • Je voelt je niet helemaal thuis in een extraverte wereld

Herken je jezelf in (een groot deel van) deze eigenschappen? Dan ben je waarschijnlijk introvert.
Je kunt ook de test doen:

Doe de test: Hoe introvert ben jij? >>

Er is veel informatie te vinden over introversie. Niet alleen op internet, maar ook in boeken, podcasts en video’s.

Wat is introvert?

ik ben introvert

Geef een reactie