Naar het werk gaan kan soms lastig zijn voor introverte mensen. Moderne kantoren stralen bepaalde verwachtingen uit. ‘Groepsdenken’ is vaak de norm. Werkplekken zijn ingericht om beslissingen te nemen, te brainstormen en samen problemen op te lossen. Het lijkt ook steeds belangrijker te worden. Deze extraverte verwachtingen zitten tegenwoordig diep in onze werkomgeving en maken het introverte mensen moeilijk.
De open werkplek
Deze werkplekken kom je tegenwoordig bijna overal tegen. Open werkplekken stimuleren de samenwerking. Je kunt even snel met een collega overleggen en omdat je alles meekrijgt blijf je betrokken bij waar je collega’s mee bezig zijn. Ook is het goedkoper voor een bedrijf om een open werkruimte hebben en flexibel om te gaan met beschikbare werkplekken.
Maar helaas heeft een groot deel van de werknemers een eigen ruimte nodig heeft. Introverte mensen zijn veel minder productief als ze constant in een groep moeten zitten waar ze voortdurend onderbroken worden. Introverte werknemers hebben stilte nodig om op te laden. En ze hebben een eigen plekje nodig en wat privacy. Om het werk goed te kunnen doen moeten ze soms echt even ontsnappen aan de collega’s.
Recent onderzoek toont aan dat het meer samenwerken wel meevalt op open werkplekken. Eén onderzoek laat zelfs zien dat het geluid van open werkplekken ervoor zorgt dat mensen een koptelefoon opzetten en zich helemaal afzonderen. Het gebrek aan privacy motiveert mensen om zoveel mogelijk thuis te werken. En het idee dat je constant in de gaten wordt gehouden, zorgt ervoor dat werknemers liever e-mailen dan even persoonlijk iets overleggen.
Maar helaas lijkt het erop dat open werkplekken nog wel even blijven in onze werkcultuur. Heel jammer voor de introverte werknemer en collega.
Groepsdenken
Brainstormen, vergaderen, afdelingsuitjes: nog steeds wordt verondersteld dat mensen alleen maar kunnen functioneren binnen een groep. Dit idee is echter compleet achterhaald. Mensen zijn in groepen geneigd mee te gaan met de meest zelfverzekerde persoon, niet met de persoon die er wat langer, in stilte, over heeft nagedacht. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat tijdens brainstormsessies echt niet meer ideeën worden bedacht. Iemand komt in zijn eentje juist tot meer variaties. Dit onafhankelijke denken zorgt voor echte creatieve ideeën,omdat iemand niet alsmaar beïnvloed wordt door wat anderen zeggen. Maar helaas doet onze meer extraverte werkomgeving het toch liever samen.
Sociaal moeten doen
De werkplek is één grote sociale ruimte geworden. Overal waar je gaat, van de kantine tot het toilet, wordt er van je verwacht dat je gezellig doet. Vaak zijn er geen plekken waar je even heen kunt om een paar minuten voor jezelf te hebben. Samen lunchen, moet dat nou echt altijd? Introverte mensen willen soms gewoon even alleen zijn. Dit hebben ze ook nodig om weer op te laden en het werk goed te kunnen doen. Maar helaas wordt dat niet altijd makkelijk geaccepteerd vanwege het ’teamgevoel’.
Je moeten profileren
Presentaties, vegaderingen: het is de bedoeling dat je flink van jezelf laat horen en jezelf laat zien. Zeg je weinig of niets tijdens vergaderingen, of geef je liever geen presentaties? Grote kans dat je een gebrek aan initiatief wordt verweten. Je moet jezelf laten horen en vooral niet stil zijn. Uitstekend werk leveren in stilte is niet voldoende in onze hedendaagse werkcultuur.
De moderne werkomgeving kan het erg lastig maken voor introverte mensen. Het is belangrijk bij jezelf en je eigen behoeftes te blijven. En je hoeft zeker niet alles te accepteren.
Ken jij nog meer moeilijkheden voor introverte mensen op de werkvloer? En hoe ga jij ermee om? Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen.
Lees ook ‘Tips voor introverte mensen op het werk‘