Introvert en extravert verschillen

Hoe weet je of je een introvert bent of een extravert? Onderstaand lijstje geeft een indruk van de meest voorkomende verschillen.

IntrovertExtravert
Naar binnen gerichtNaar buiten gericht
Staat niet graag in de belangstellingHoudt van aandacht
Denkt voordat hij/zij/hen praatPraat en denkt tegelijk
Gevoelig voor prikkels, vooral voor geluidHeeft graag externe prikkels om zich heen
Houdt van een-op-een contactHoudt van groepen
Deelt privézaken met beperkte groepDeelt privézaken met iedereen
Kan zich goed concentrerenMakkelijk afgeleid
Laadt op van tijd alleenLaadt op van sociale gebeurtenissen
SerieusEnergiek
Werkt graag op een rustige plekWerkt graag met meerdere mensen
Houdt niet zo van veranderingHoudt van verandering
ReflectiefReactief
BedachtzaamSnelle beslisser
Kleine, maar hechte vriendenkringVeel vluchtige, losse vriendschappen
Luistert lieverPraat liever
Gereserveerd (in eerste instantie)Open
Deelt ideeën op verzoekDeelt ideeën uit zichzelf
BescheidenProfileert zichzelf

Deze eigenschappen omschrijven niet dé introvert of dé extravert, maar geeft je een idee van om welke eigenschappen het gaat wanneer we spreken van introverte of extraverte eigenschappen. Mensen die geen uitgesproken kant hebben, noemen we ambivert. Je hebt dan zowel introverte als extraverte eigenschappen of zit er tussenin.

Waardoor komt het verschil tussen introvert en extravert?

Er zijn twee dingen wezenlijk anders in de hersenen van introverten en extraverten:

Reactie op prikkels

Door de hersenen wordt dopamine aangemaakt bij een positieve ervaring. Dit geeft een fijn gevoel. Extraverte mensen hebben veel dopamine nodig om dit effect te bereiken. Er zijn veel ‘prikkels’ nodig. Die prikkels kunnen zijn: veel mensen, sociale activiteiten, geluiden om hen heen en praten. Introverte mensen daarentegen hebben maar een klein beetje dopamine nodig om dit effect te krijgen. Door een rustige activiteit, zoals met je eigen ding bezig zijn, of lezen, maken de hersenen al genoeg dopamine aan. Wanneer er te veel dopamine wordt aangemaakt, maakt dat ze overprikkeld en moe. De activiteiten die extraverte mensen zo’n goed gevoel geven, geven bij introverte mensen een tekort aan energie en een moe gevoel. Zij worden gelukkig van heel andere dingen.

Naar binnen of naar buiten gericht

Bij introverte mensen gaat er meer bloed naar de hersenen dan bij extraverte mensen én het bloed neemt binnen de hersenen een andere route. Bij extraverte mensen gaat het bloed voornamelijk door gebieden die gericht zijn op zicht en gehoor. Bij introverte mensen gaat het bloed vooral door gebieden die op beleving en denken zijn gericht. Extraverte mensen zijn meer naar buiten gericht. Introverte mensen zijn meer naar binnen gericht.

Wil je meer weten over het verschil tussen introvert en extravert in de hersenen? Lees dan Het introvert brein: wat maakt je introvert?

Doe ook de test ‘Hoe introvert ben jij’.

Weetjes over introverten en extraverten

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar introversie en extraversie. Hier wat interessante uitkomsten om eens over na te denken:

  • Extraverten komen vaker in aanraking met de wet, scheiden vaker, veranderen vaker van baan, krijgen en verliezen vaker vrienden en komen over het algemeen vaker in conflictsituaties dan introverten
  • Introverten zijn beter in taken waarbij je heel geconcentreerd te werk moet gaan, zoals als luchtverkeerleiders. Extraverten zouden zich kapot vervelen van de hele tijd naar het scherm turen.
  • Extraverten doen het beter op de basisschool en tijdens examens. Introverten presteren beter op de universiteit.
  • Uit een onderzoek naar ‘pijn’ kwam dat extraverten meer klagen over pijn, maar een hogere pijngrens lijken te hebben dan introverten.
  • Tijdens een onderzoek naar het geheugen kwam naar voren dat introverten beter presteerden dan extraverten, ongeacht of ze positieve, negatieve of geen feedback ontvingen. De prestatie van extraverten ging omhoog naarmate ze meer positieve feedback ontvingen.
  • Introverten kunnen vaker slaapproblemen hebben dan extraverten.
  • Onder 258 studenten is het zelfvertrouwen onderzocht, en er kwam uit dat extraverten meer zelfvertrouwen hebben dan introverten.
  • Extraverte en introverte middelbare schoolleerlingen ging tijdens een onderzoek verschillend om met vraagstukken. De extraverte leerlingen gingen vooral in op vergelijkingen en tegenargumenten, terwijl introverten gezamenlijk creatieve oplossingen probeerden te ontwikkelen.
  • Extraverten passen zich makkelijker aan aan een andere tijdszone dan introverten.

Geef een reactie