‘Blij dat ik nu weet wat introvert echt betekent’

pier met kalm water - ervaring met introvert zijn

Ik weet al heel lang dat ik introvert ben in tegenstelling tot extravert, maar ècht weten wat dat betekent, doe ik pas sinds mijn 40e (nog niet zo lang geleden).

‘Je moet jezelf meer profileren’

Lang heb ik me afgevraagd wat het nou is met mij. Iedereen is verschillend, dat weet ik, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik net wat meer afwijk. Mensen wilden vaak dingen van me, die ik niet kon of wilde. Toen ik nog een kind was hoorde ik regelmatig dat ik niet zo verlegen moest zijn. En dat ik gewoon met die andere kinderen moest gaan spelen. En tijdens mijn studie en in mijn werkende leven veranderde dat in ‘laat je eens wat meer zien’ en ‘je moet jezelf meer profileren’.

Vreselijk om te horen vind dat. Ook omdat ik dat heel lang graag wilde kunnen. Het bleek dat ik het stil zijn van mij niet zomaar uit kan zetten. Het hoort bij me. Als ik in een omgeving ben met mensen bij wie ik me thuis voel, dan praat ik veel meer en ben ik minder stil. Maar nog steeds vind ik het dan fijn om te luisteren en niet aan het woord te zijn.

Groepen

Moeilijk vind ik bijeenkomsten met veel personen (vanaf 4 vind ik al veel). En dat ik de mensen wel ken, maar ook weer niet zo goed. En dat er dan gepraat moet worden… Ik zie vaak op tegen dat soort momenten. Het voelt vaak als ‘iets waar ik doorheen moet’ en ik zou er het liefst niet bij zijn.

Relatie

Ik heb al meer dan 20 jaar een relatie met een ambiverte/extraverte man. De laatste jaren lijkt het alsof zijn introverte kant ook wat meer naar boven komt, maar zeker in het begin van onze relatie was hij heel extravert. We gingen vaak naar feesten en verjaardagen, waar ik niet iedereen even goed kende en me vaak ook niet erg op mijn gemak voelde. Ik deed liever dingen met zijn tweeën. Gelukkig deden we dat ook veel.

Kinderen

Intussen hebben we twee kinderen. De jongste is ook introvert. Hij houdt me vaak een spiegel voor. Net als ik vindt hij het soms moeilijk om te praten. En is hij niet zo happig op nieuwe mensen of nieuwe omgevingen. En zijn humor is fantastisch. Hij heeft wel veel vrienden. Hoewel ik nooit echt alleen ben geweest, heb ik nooit meer dan een paar vrienden gehad. De oudste lijkt veel op mijn man, ik vermoed dat die ook ergens tussen ambivert en extravert leeft. Deze geniet heel erg van sociaal contact, en is ook makkelijk met nieuwe mensen. En dol op nieuwe dingen. Maar soms is die wel graag alleen.

Alleen zijn

Zelf heb ik het alleen zijn ingebouwd in mijn weekschema. Eén dag in de week heb ik vrij, terwijl mijn man werkt en onze kinderen naar school zijn. Ik merk dat ik deze dag echt nodig heb. Soms voel ik me ‘overweldigd’. Als er veel drukte is geweest, of mensen, of activiteiten, moet ik me soms even afzonderen. Ik voel in mijn hoofd wanneer dat is. Dat herken ik nu gelukkig beter dan vroeger.

Prikkelgevoelig

Mijn hele gezin kent dat gevoel wel. Mijn man en onze oudste kind hebben ADHD, wat ook een gevoeligheid voor prikkels kent. We hebben sinds kort de afspraak dat wanneer iemand zo’n gevoel heeft en rust nodig heeft, we het woord ‘skippybal’ zeggen. We hoeven het dan niet uit te leggen. De anderen weten gelijk wat je bedoelt en kunnen dan rekening met je houden.  

Contact

Waar ik erg aan moest wennen bij het hebben van een gezin is hoeveel mensen dat met zich meebrengt. Contacten met leiders van de kinderopvang, artsen, leerkrachten, zwem- en judoleraren enz. En onze kinderen zijn allebei vrij sociale mensen en nemen graag andere kinderen mee naar huis. Behalve de drukte die dat geeft, levert het ook weer contact op met andere ouders. Mijn man geniet daarvan. Ik merk dat ik zelf het contact het liefst via whatsapp doe 😊 Sowieso vind ik dat een geweldige uitvinding, net als e-mail. Bellen is ook niet mijn ding 😉

Mezelf accepteren

Ik ben heel blij met de ontdekking van de èchte betekenis van introvert zijn. O.a. het feit dat ik zo’n last kan hebben van veel prikkels en het vaak moeilijk vind om dingen te zeggen, had me het idee gegeven dat er iets met me aan de hand was. Nu ik weet dat er veel meer mensen zijn met dezelfde eigenschappen én dat het komt omdat mijn brein op een bepaalde manier werkt, maakt het makkelijker voor me om mezelf te accepteren zoals ik ben.   

Zou jij het ook leuk vinden om jouw ervaring met introvert zijn te delen? Stuur een berichtje.

Geef een reactie