13 tips om om te gaan met je introverte kind

kind kijkt op een landkaart in een weide omgeving - hoe ga je om met een introvert kind

Als ouder zie je misschien dat je kind zich niet sociaal gedraagt zoals veel andere kinderen doen. Misschien doet je kind het liefst iets in zijn eentje en houdt hij er niet van drukke feestjes of andere kinderen op te zoeken. Sommige ouders baart dit zorgen, omdat ze zich afvragen of hun kind wel normaal is. Ze willen hun introverte kind leren meer extravert te zijn om goed aangepast te zijn aan onze maatschappij. Dit zal echter niets veranderen aan de introverte aard van het kind. En hem/haar/hen leren dat hij anders moet zijn dan hij is, zal op andere fronten geen goed doen.

Test: Is mijn kind introvert? >>

Als jouw kind introvert is, hoe kun je hem/haar/hen dan het best helpen?

Leer je introverte kind kennen

Probeer erachter te komen hoe je kind en elkaar zit. Extraverte ouders, maar ook introverte ouders, kunnen soms niet alle wensen van het kind begrijpen omdat ze het niet herkennen bij zichzelf. Ieder kind is anders. Stel vragen over zijn/haar/hun wensen en beweegredenen. En neem de tijd om te luisteren naar de antwoorden.

Neem genoeg tijd

Een introvert kind voelt zich vaak overweldigd in nieuwe situaties. Ook (het vooruitzicht van) nieuwe mensen kan hem/haar/hen soms angstig maken. Neem de tijd om je kind voor te bereiden. Bespreek van te voren wat de situatie zal zijn, wat er gaat gebeuren en wie er zullen zijn. Wat eerder naar een plek gaan om de ruimte daar alvast ‘eigen’ te maken kan helpen. De ruimte en/of nieuwe mensen van een afstandje even observeren ook. Een kind dat introvert is, houdt vaak niet van onbekende situaties. Ze vinden het fijn om vast een beeld te hebben van hoe het gaat zijn.

Leer je kind pauze te nemen

Extraverte kinderen krijgen energie van sociale gebeurtenissen. Dit is niet zo voor introverte kinderen. Mensen om hen heen maakt ze snel moe. Gun je kind dus om de zoveel tijd even pauze om weer op te kunnen laden. Ze kunnen zich even afzonderen met een boekje of naar een andere ruimte gaan. Leer ze ook dat het prima is om deze pauze nemen en hoe ze dit kunnen regelen voor zichzelf. Bijvoorbeeld door tegen hun groepje te zeggen: ‘Ik moet even iets pakken/doen’ of ‘Ik zit even hier, ik zie jullie zo weer’.

Help je kind te herkennen wanneer een oplaadmoment welkom is. Vraag af en toe hoe het gaat. Vooral jonge kinderen herkennen het niet bij zichzelf, dus let goed op hun signalen.

Laat bewondering zien als je kind een risico neemt

Als je in de gaten hebt dat je kind iets doet dat hij moeilijk of eng vindt, laat dan je bewondering zien. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik weet dat je het eng vond om naar dat feestje te gaan, maar je hebt het toch gedaan en ik ben heel trots op je’. Introverte kinderen laten niet altijd makkelijk zien wat er in hen omgaat, dus probeer aandacht te hebben voor die momenten.

Praat met de leerkracht van je kind

Niet iedere leerkracht weet wat introversie precies betekent of kan het herkennen bij zijn/haar leerlingen. Vertel hem/haar/hen hoe jouw kind in elkaar steekt en wat hij/zij/hen nodig heeft. Als de leraar meer inzicht heeft in de belevingswereld van je kind kan hij hem/haar/hen soms misschien wat helpen. Denk aan bijvoorbeeld aan buiten spelen, groepsactiviteiten in de klas of spreekbeurten. Laat de leerkracht van je kind dit artikel lezen: Omgaan met een introverte leerling.

Motiveer zijn/haar/hun passies

Kijk goed naar waar je kind echt blij van wordt. Dat kan vanalles zijn. Heb interesse in zijn/haar/hun passies. Toon interesse in dat boek, stel vragen over die game of luister naar de verhalen over de ruimte, dinosaurussen of poppen. Misschien kun je zelfs een club of vereniging vinden die aansluit bij zijn/haar/hun interesse. Dat zou ook helpen bij het in contact brengen van je kind met gelijkgestemde kinderen.

Leer andere gezinsleden ook te luisteren naar je kind

Mogelijk is je introverte zoon of dochter aan de eettafel minder spraakzaam. Bespreek soms onderwerpen waarvan je weet dat je kind die interessant vindt en geef hem/haar/hen de ruimte om mee te praten. Een opmerking als ‘Volgens mij heeft …. daar wel een idee over’ kan helpen. Leer broers of zussen geduldig te luisteren wanneer je introverte kind iets zegt.

Wijs op de positieve kanten

Iets waar je kind enorm tegenop ziet, kan achteraf meevallen. Wijs op de positieve aspecten ervan. Hij had geen zin in het feestje, maar hij heeft zich wel vermaakt met een ander kind daar. En die nieuwe klas is inderdaad anders, maar de meester is heel aardig. Versterk wat positief is. Het kan je kind helpen om te gaan met toekomstige (ongemakkelijke) gebeurtenissen.

Leer je kind dat zijn/haar/hun stem telt

Zijn/haar/hun stem is net zo waardevol als die van iemand anders, dus het mag gehoord worden. Wanneer iets van je kind wordt afgepakt of wanneer je kind op een andere manier onrecht wordt aangedaan, mag hij/zij/hen dat laten horen. Veel introverte kinderen die een zelfverdedigingssport doen hebben daar baat bij. Het vergroot hun fysieke en emotionele zelfvertrouwen.

Begrijp dat je kind het moeilijk vindt om hulp te vragen

Introverte volwassenen en kinderen hebben veel de neiging problemen voor zichzelf te houden. Hulp vragen gaat vaak niet uit zichzelf. Leer je kind dat het goed is soms om hulp te vragen en hoe dat moet. Signaleer ook de momenten waarop je je kind kunt helpen.

Mik niet op een grote vriendengroep

Een kind dat introvert is heeft geen behoefte aan populariteit. Maak je niet ongerust wanneer je kind weinig vriendjes of vriendinnetjes heeft. Eén of twee kan voor hem/haar/hen voldoende zijn. Je kind hecht meer belang aan kwaliteit dan kwantiteit.

Gun je kind tijd alleen

Alleen zijn geeft je kind de kans zijn/haar/hun energie op te laden. Het geniet van zijn/haar/hun activiteit. Het heeft niets te maken met jou dat hij/zij/hen nu even niet bij jou wil zijn. Neem het niet persoonlijk.

Wees blij met je introverte kind

Accepteer niet alleen het karakter van je kind, maar waardeer het ook daadwerkelijk. Introverte kinderen zijn vaak creatief, zelfstandig, attent en kunnen goed luisteren. Met jouw steun als ouder kunnen ze rustig de wereld ontdekken en het eigen maken.

Heb jij nog een andere tip, of wil je een ervaring delen? Laat het dan hieronder weten in een reactie.

Geef een reactie