Wetenschappelijke verklaring
Wat mij helpt mijn introversie als deel van mezelf te accepteren, is te begrijpen hoe het werkt in de hersenen. Waarom word ik zo moe van een drukke activiteit? Of van een plek waar veel mensen of geluiden zijn? En waarom vind ik het soms zo fijn om alleen te zijn? Daar is een wetenschappelijke verklaring voor. Onderzoekers hebben ontdekt dat er een verschil is tussen de werking van het brein van een introvert en van een extravert. Het verklaart ook waarom introverten over het algemeen meer tijd nodig hebben om hun gedachten te formuleren en zich te uiten.
Het brein
Hoe je hersenen werken is genetisch bepaald. Hoe je reageert op dingen en hoe je je gedraagt, wordt bepaald door welke hersengebieden in je brein geactiveerd zijn.
Neurotransmitters
Het activeren van deze hersenfuncties, wordt aangestuurd door neurotransmitters. Dit zijn chemicaliën in de hersenen die boodschappen van de ene cel naar de andere sturen (voorbeelden van neurotransmitters: dopamine, serotonine, acetylcholine en endorfine). Neurotransmitters bepalen naar welke hersengebieden bloed wordt gestuurd en ook de hoeveelheid bloed. Het bloed kan verschillende routes afleggen. Meer bloed in een hersengebied betekent meer stimulatie van dat hersengebied.
Introvert: naar binnen gericht
Bloedtoevoer naar de hersenen verloopt anders bij introverten dan bij extraverten. Wetenschappers hebben ontdekt dat bij introverte mensen er niet alleen meer bloed naar de hersenen gaat, het bloed neemt ook een andere route binnen de hersenen. De route bij introverte mensen is meer complex en ook langer dan bij extraverte mensen. Bij introverten worden vooral de hersengebieden waar beleving en denken zich bevinden geactiveerd.
Extravert: naar buiten gericht
Bij extraverte mensen is sprake van een lagere bloedtoevoer en de route die afgelegd wordt is korter dan bij introverten. De hersengebieden die bij extraverte mensen voornamelijk geactiveerd worden, zijn die van de zintuiglijke waarneming (bijvoorbeeld horen, zien en proeven). Extraverten zijn dus meer gericht op wat er zich om hen heen afspeelt, meer naar buiten gericht. Introverten zijn meer bezig met innerlijke beleving en gedachten. Zij zijn meer naar binnen gericht.
Introvert: meer tijd en diepgang
De langere en complexere route van het bloed in het brein verklaart ook waarom introverten wat langer moeten nadenken over dingen. En dat het moeilijk voor introverte mensen is om snel te reageren. Het vertelt waarschijnlijk ook waarom introverten vaak niet zo’n zin hebben in small-talk en liever een gesprek hebben met wat meer diepgang.
Dopamine
Eén van de neurotransmitters, die boodschappen van de ene cel naar de andere stuurt, is dopamine. Dopamine regelt ons energieniveau en zorgt voor het gevoel van ‘opwinding’ (= of ons beloningssyseem in de hersenen wordt gestimuleerd).
Introvert: overprikkeling
Introverte mensen zijn overmatig gevoelig voor dopamine. Rustige activiteiten, zoals een boek lezen of aandacht geven aan iets dat je leuk of interessant vindt, zorgen al voor voldoende dopamine voor een introvert persoon. Als er te veel prikkeling is, bijvoorbeeld door drukte of veel mensen, wordt er te veel dopamine aangemaakt. Als het dopamineniveau te hoog wordt, kost het energie en voel je je moe en overprikkeld.
Extravert: onderprikkeling
Extraverte mensen daarentegen zijn niet zo gevoelig voor dopamine. Zij moeten prikkeling opzoeken om een goed dopamineniveau te hebben. Een tekort aan dopamine uit zich in lusteloosheid en somberheid. Prikkels zijn dus heel belangrijk voor extraverte mensen.
Acetylcholine
Om de hoeveelheid dopamine bij introverte mensen te compenseren, maken de hersenen acetylcholine aan. Acetylcholine reguleert o.a. aandacht, kalmte en langetermijngeheugen. Aanmaak van acetylcholine wordt geactiveerd bij rustig aan doen. Bij extraverte mensen geeft dopamine een fijn gevoel, bij introverte mensen zorgt acetylcholine daarvoor. Voor introverte mensen is acetylcholine, en dus rustig aan doen, of af en toe alleen zijn, heel belangrijk.
Mooi brein
Het feit dat introverte mensen o.a. niet van drukte houden, meer tijd nodig hebben om te reageren en hun batterij weer moeten opladen door rust, is iets wat bepaald is door onze hersenen. Al zouden we het anders willen, ons brein is daar niet toe uitgerust. Daar energie in stoppen is dus zinloos. Laten we ons accepteren zoals we zijn en blij zijn met ons mooie brein.
Wil je meer weten over het verschil tussen introvert extravert? Lees meer informatie over het verschil tussen introverten en extraverten.
Pingback: #11: Waarom het soms goed is openheid te geven