Edwin: Ik wil zelf bepalen wat ik doe en wanneer

Mijn naam is Edwin en ik ben introvert. Ik weet dat omdat ik veel waarde hecht aan “me-time”: in mijn eentje een beetje aanrommelen, muziek luisteren, boekje lezen, wandelen. Ik sta niet graag in de spotlight. Als ik iets zeg in een gezelschap, is het omdat ik dan vind echt iets nuttigs te kunnen bijdragen. Kletspraatjes, smalltalk, daar houd ik niet zo van. Die kosten mij te veel energie. Ik praat liever over dingen die echt van belang zijn. Al vind ik het soms wel leuk om een beetje te spelen met die gesprekjes 🙂

Opladen

Wanneer ik met vrienden een biertje ben gaan drinken in een drukke omgeving, heb ik na afloop tijd nodig om mijn batterij weer op te laden. Even geen prikkels. Het kost me namelijk energie om de gesprekken te volgen. Niet alleen het gesprek waar ik in zit, maar ook de gesprekken om me heen komen bij me binnen. “Onverwachte” geluiden uit de omgeving, zoals hard gelach of stemverheffing, doen daar ook aan mee.
Mijn vriendenkring bestaat voornamelijk uit ambiverte mensen, mensen die een beetje tussen introvert en extravert in zitten. Een aantal extraverte mensen en introverte mensen zitten er ook bij. Die verdeling is prettig.

Relatie

Momenteel heb ik een vriendin die ook heel erg hecht aan haar eigen tijd en ruimte. We wonen niet samen, dus de mogelijkheid om even terug te trekken in de eigen bubble/thuissituatie is goed mogelijk. We wonen dicht bij elkaar, dus dat is ideaal. Voorzichtig denken we aan de mogelijkheid om samen te wonen. Dat is voor ons allebei een grote stap. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn om mijn “man-cave” op te geven na 13 jaar alleen te hebben gewoond. Ik kijk er wel naar uit met haar in één huis te wonen. We vullen en voelen elkaar goed aan.

Werk en vrijheid

Mijn droomjob heb ik nog niet gevonden. Ik ben sociaal ingesteld en ik kan goed met mensen omgaan. Maar waar ik tot nu toe steeds tegenaan liep was de beperking van mijn vrijheid. Specifieke werktijden, verplichte pauze op bepaalde tijdstippen, monitoring van je werkzaamheden, ik voel me dan zo beperkt. Het liefst zou ik zelfstandige zijn, zodat ik zelf de vrijheid heb om mijn tijd in te delen en geen verantwoording af te hoeven leggen aan een leidinggevende. Vrijheid is het grootste doel in mijn leven. Om mijn eigen keuzes te maken op de momenten waarop ik dat wil.

Ook lijkt het me fantastisch om als motivational speaker op een podium te staan en te vertellen over zaken die mij interesseren (zoals “law of attraction” en “patronen doorbreken”). Ik heb ervaring als verteller/gespreksleider en ik heb daar altijd veel plezier in. Ook krijg ik na afloop altijd hele positieve opmerkingen van mensen erover. Dan weet ik het weer: ik ben hier echt goed in.

Kinderen: introvert en extravert

Ik heb twee kinderen, twee jongens. De jongste is introvert. Hij kan zich de hele dag vermaken met zijn telefoon (filmpjes kijken) of gamen. Hij is wat minder open dan mijn oudste zoon in gesprekken. Maar doordat ik zelf ook introvert ben, weet ik dat hij dingen iets langer zelf moet verwerken voordat hij erover kan vertellen. Zijn verhalen laten iets langer op zich wachten, maar ze komen wel.
Mijn oudste zoon is behoorlijk extravert: hij spreekt veel af met vrienden en wil geen feestje missen. Hij heeft een baantje in marketing. Het duidelijkste verschil dat ik tussen ons merk is dat ik heel erg hecht aan gemaakte afspraken en houd van structuur. Hij heeft die behoefte een stuk minder.

Trots op introvert zijn

Ooit vond ik het moeilijk om introvert te zijn. Ik keek op tegen extraverte mensen en was jaloers op hoe makkelijk ze contact maken. Nu ben ik tevreden met hoe ik ben. Ik schaam me niet voor mijn introvert zijn. Ik ben er zelfs trots op. Het zijn de introverte mensen die op de achtergrond hele belangrijke bijdragen leveren aan de wereld.

Zou jij het ook leuk vinden om jouw ervaring met introvert zijn te delen? Stuur een berichtje.

Geef een reactie