Als het even te veel wordt: 10 Self-care tips voor introverten

persoon ligt op bed

Het afgelopen jaar is moeilijk geweest voor iedereen, ook voor ons als introverten. Je zou misschien denken, social distancing en (zelf)isolatie zijn geen probleem voor een persoon die graag alleen is. Maar niets is minder waar. Het is natuurlijk makkelijk om te geloven dat introverten het altijd fijn vinden om alleen te zijn, omdat ze het liefst hun tijd doorbrengen in eigen gezelschap. Er is echter een verschil tussen het fijn vinden om alleen te zijn en je eenzaam voelen.

Ook wanneer we langzaamaan weer teruggaan naar het ‘normale’ leven, hoe dat er ook uit mag gaan zien, dan kan het weer flink wennen zijn om constant omringd te zijn met mensen.  Het is belangrijk om jezelf de rust te gunnen die je nodig hebt en om je batterij op te laden.

Soms voelen we ons schuldig wanneer we ons even willen terugtrekken om tijd voor onszelf te nemen. Vooral in een cultuur waarin het alleen tijd doorbrengen wordt ontmoedigd, schuiven we onze behoefte om alleen te zijn opzij. We willen voldoen aan het extraverte beeld dat van ons wordt verwacht: een altijd bezige bij, die energie haalt uit het constant omringd zijn door mensen.

Toch neemt dat niet weg dat we goed voor onze mentale gezondheid moeten zorgen. Het is belangrijk dat we onze grenzen aangeven als we ons even overweldigd voelen door de wereld om ons heen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een lijst met tien verschillende self-care tips voor introverte mensen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Met het vergelijken van jezelf met anderen, kun je jezelf snel omlaag halen. Vooral als je veel tijd doorbrengt op social media, kan het makkelijk zijn om je leven te vergelijken met die van anderen. Je ziet online alleen de foto’s die het ‘perfecte’ plaatje schetsen, maar het ‘lelijke’ eruit laten. Weet dat er geen enkele reden is om jezelf omlaag te halen voor het niet zijn van iemand die je niet bent. Of je nou introvert of extravert bent, of juist iets daartussenin, je bent goed zoals je bent. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om alleen te zijn dan anderen en daar is niets mis mee!

Zeg “Nee” zonder je schuldig te voelen

Soms is het makkelijk om te vergeten dat je je rust moet pakken. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keer voor jezelf kiest en afspraken afzegt wanneer je daar geen zin in hebt. Het is belangrijk om tijd in je drukke schema vrij te maken en even tot rust te komen, dus plan deze momenten ook in! Laat vrienden en familie weten dat je even tijd nodig hebt voor jezelf en dat ze dit niet persoonlijk moeten nemen.

Houd een journal bij

Als introverten hebben we altijd duizenden tabbladen open in ons hoofd, en je gedachten opschrijven kan helpen om je hoofd tot rust te laten komen. Het hoeft niet poëtisch of mooi te zijn. Het hoeft niet eens begrijpelijk te zijn voor anderen, zolang het jou maar helpt om je gedachten om te zetten naar woorden.

Vind een goede routine

Het is belangrijk om genoeg te slapen en te bewegen. Een routine ontwikkelen van ‘s ochtends tot ‘s avonds, helpt om wat meer regelmaat in je leven te creëren en je rustmomentjes in te plannen. Misschien vind je het fijn om elke ochtend yoga te doen of een boek te lezen voordat je naar bed gaat. Doe wat voor jou het beste werkt.

Verminder de prikkels om je heen

Vanaf het moment dat we een stap buiten de deur zetten tot het moment dat we weer thuis op de bank neerploffen na een lange dag, worden we constant omringd door prikkels van buitenaf. Het verkeer of de drukke werkplekken kunnen ons als introverten overweldigen en emotioneel vermoeien. Maar ook thuis kunnen we geprikkeld worden door bijvoorbeeld veel tijd door te brengen voor de tv. Zet daarom je tv en andere apparaten uit om overstimulatie te verminderen. Sluit je even af van de rest van de wereld en neem een warm bad of lees een boek.

Creëer een plek waar je je terug kan trekken

Het creëren van een eigen plek waar je even tot rust kan komen, is belangrijk. Waar trek jij jezelf graag even terug? Als het je bed is, zorg er dan voor dat je het een fijn plekje maakt. Decoreer het bijvoorbeeld met zachte dekens en wat leuke kussens. Als je graag een bad neemt, koop dan een lekkere badschuim om jezelf te verwennen. Maak het jouw eigen plekje, waar je je terug kan trekken.

Breng tijd door in de natuur

Het is altijd fijn en rustgevend om wat meer tijd door te brengen in de natuur. Ga er eens op uit en maak een wandeling in het park of bos bij jou in de buurt. Je kunt er ook voor kiezen om lekker op het gras te gaan liggen en wolken te kijken. Liever iets actievers? Dan kun je altijd buiten gaan sporten om je hoofd even leeg te maken.

Mediteer

Onderzoekers hebben bewezen dat regelmatig mediteren het stresshormoon level verlaagt in onze hersenen. Mediteren is niet altijd makkelijk met zoveel dingen waar je je zorgen om maakt. Toch kan het je helpen om na een drukke dag in stilte weer tot jezelf te komen en meer in het nu te leven.

Luister naar je favoriete muziek

Net zoals mediteren, kan het luisteren naar muziek een goede manier zijn om prikkels om je heen te verminderen en je hoofd leeg te maken. Wanneer je vanuit huis moet werken kan het ook helpen om je te focussen op je werk. Zet je favoriete Spotify afspeellijst of album op en sluit je even af van de wereld om je heen.

Huil als je daar behoefte aan hebt

Soms kan het leven even teveel worden en kan alles even overweldigend voelen. Er wordt ons vaak verteld dat huilen een teken is van zwakte. We kroppen daarom vaak onze tranen op. Huilen is echter juist goed om even alle stress, druk en gevoelens uit je lichaam te laten. Dus huil vooral als je daar behoefte aan hebt!

Vergeet ook niet om jezelf te behandelen met liefde en respect. Hoe introvert je ook bent, het is belangrijk om je eigen grenzen te stellen en je comfortabel te voelen met de tijd die je doorbrengt met anderen.

Je hoeft natuurlijk niet alles van deze lijst te doen, maar hopelijk heeft dit je wel geïnspireerd om wat vaker rust in te plannen en je grenzen aan te geven!

Heb je nog andere tips om aan de lijst toe te voegen? Laat het dan vooral weten in de opmerkingen hier beneden.

1 reactie op “Als het even te veel wordt: 10 Self-care tips voor introverten”

  1. Wat mij helpt is lawaai zoveel mogelijk uitbannen. Maar dan wel naar een rustig meditatie-muziekje luisteren en dan te puzzelen, kleuren/tekenen, haiku gedichten schrijven of iets waar ik me op kan concentreren en weer rustig maak.

Geef een reactie