9 redenen om trots te zijn dat je introvert bent

Introverte mensen horen regelmatig verzoeken als ‘Wees niet zo stil’ en ‘Laat jezelf wat meer horen’. In onze vooral extravert georiënteerde wereld, zien sommige mensen ‘introverte’ eigenschappen helaas nog als problemen die we moeten oplossen. Het gevaar is dat wanneer je als introvert die dingen soms of vaak hoort, ze een deel kunnen gaan vormen van je mening over jezelf. Zelf heb ik lange tijd gedacht dat er iets mis met me was. Ik was te stil, vond niet altijd de dingen leuk die anderen wel leuk vonden, en vond mezelf zo ‘langzaam’ vergeleken met anderen. Ik was niet oké. En om wel oké te zijn, kon ik maar beter leren spraakzamer en socialer te zijn. Nu weet ik dat ik ben wie ik ben, o.a. omdat ik introvert ben. De karakteriserende introverte eigenschappen zijn niet iets om op te lossen en bieden juist zoveel positiefs. Daarom hieronder een rijtje van de mooie kanten van de introvert. Dingen die introverten misschien vanzelfsprekend vinden, maar dat zijn ze niet. Lees hier waarom de wereld blij mag zijn dat wij er zijn en wees trots op het feit dat je introvert bent.

Experts en probleemoplossers

Introverten kunnen zich echt verdiepen in onderwerpen omdat ze daar (alleen) de tijd voor nemen. Ze zijn ware experts op sommige gebieden, ook al betreft het ‘maar’ een hobby. Introverten kunnen daarnaast langer met een probleem bezig zijn omdat ze minder snel verveeld raken. Dit maakt ze tot goede probleemoplossers.

Creatieve ideeën

Ook genereren ze creatieve ideeën omdat ze langere tijd alleen kunnen zijn. Ze worden zo niet afgeleid of beïnvloed door andere mensen of dingen. Daarnaast hebben ze de tijd om een concept helemaal uit te denken, met allerlei varianten. Brainstormen mag dan nog steeds veel gebruikt worden op de werkvloer, uit onderzoek blijkt dat mensen juist in hun eentje veel meer ideeën weten te bedenken!

Zelfstandig

We kunnen niet alleen goed zelfstandig werken, we zullen daarnaast ook niet onnodig je tijd opeisen. Dit geldt niet alleen op het werk (we zullen eerst zelf iets proberen op te lossen voor we een ander ‘lastigvallen’); ook binnen een vriendschap hoef je niet bang te zijn dat je ons als vriend kwijtraakt wanneer je even een week niets van je hebt laten horen.

Meerdere oplossingen

Doordat we veel nadenken hebben we vaak alternatieve oplossingen klaarliggen wanneer iets niet loopt zoals gepland. We houden namelijk niet zo van verrassingen, dus we zijn overal op voorbereid!

Waardevolle beslissingen

De tijd die introverten nemen om na te denken geeft ons ook de tijd om te reflecteren op dingen. We weten daardoor beter hoe we ergens over denken en kunnen ons daarom vaak goed inleven in anderen. We nemen liever geen overhaaste beslissingen, zodat we er achteraf geen spijt van hebben.

Niet voor niets veel waardering

Hoewel extraverte mensen vaak een betere eerste indruk weten te maken, worden introverte collega’s binnen een team op de lange termijn vaak meer gewaardeerd, doordat ze goed kunnen luisteren en vaak meer hun best doen. Ze geven meer om wat anderen van hen denken en willen mensen niet teleurstellen. Daarnaast hebben introverte mensen ook geen extra aandacht (in de vorm van beloningen) nodig om gemotiveerd te blijven. De motivatie komt uit henzelf.

Goed luisteren

We kunnen als introvert goed luisteren, we praten niet onnodig en denken goed na voor we iets zeggen. Wanneer je een gesprek hebt met een introvert, krijg je de volle aandacht en zal hij echt geïnteresseerd in je zijn. We zijn absoluut niet goed in praatjes over het weer, maar we willen wél weten wat er in je omgaat en wat je interesses, passies zijn en drijfveren zijn.

Creatief

Muzikanten, acteurs en schrijvers: vaak zijn ze introvert. Hun persoonlijkheid maakt het mogelijk om creatief te zijn, hun fantasie te gebruiken en zich te focussen op een project.

Gemotiveerde leiders

Ook introverten kunnen leiders zijn: Barack Obama, Bill Gates en Martin Luther King zijn daarvan goede voorbeelden. Wanneer je je introverte kwaliteiten goed weet te gebruiken staat niets je in de weg om een leidende rol te vervullen. Je bent waarschijnlijk gemotiveerder dan ieder ander om jouw doel om de wereld te verbeteren te bereiken!

En wat maakt jou trots op het feit dat je introvert bent? Deel het hieronder in een reactie.

Geef een reactie