8 goede voornemens voor introverten

Goede voornemens kun je het hele jaar door maken. Ieder moment is een goed moment om een inzicht dat je hebt gekregen over het verbeteren van je leven, in de praktijk te brengen. Met het nieuwe jaar dat eraan komt is het bij veel mensen traditie om terug te kijken naar wat beter kon, en om na te denken over dingen die je wilt veranderen. Hier zijn 8 ideeën voor goede voornemens voor introverten.

maak tijd voor jezelf in je agenda

Sommige activiteiten, zoals sociale activiteiten of beschikbaar zijn voor anderen, kosten introverte mensen veel energie. Deze energie kun je weer aanvullen door even wat tijd voor jezelf te nemen, en te doen waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Houd hiermee rekening in je agenda zodat je hier echt aandacht voor kunt hebben. Het maakt het ook makkelijker om te accepteren voor bijvoorbeeld je partner of huisgenoten, dat je even alleen wilt zijn op dat moment.

Doe niet langer alsof je extravert bent

Soms trappen we in de valkuil door ons anders voor te doen dan we zijn. We willen geaccepteerd worden, ons niet ‘die rare’ voelen of voelen dat we bij de groep horen. We proberen ons dan voor te doen als een extravert, terwijl dat heel ver van ons af voelt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je deze rol te vaak onterecht aanneemt, het tot grote gezondheidsproblemen kan leiden. Stress, burnout en zelfs hart- en vaatziekten. Jezelf accepteren zoals je bent is dus ook goed voor je lichamelijke gezondheid.

Vul je vrije tijd in zoals jij dat wilt

En niet omdat je jeergens toe verplicht voelt. Als jij je fijn voelt bij alleen te zijn op een bepaalde feestdag, doe dat. Sla een sociale gelegenheid over als het niet gaat voor je. Als je buiten even de andere kant op loopt om een praatje te vermijden, voel je daar niet schuldig over. Lunch alleen op je werk als dat beter voelt. Lees, kook, wandel, kijk films en series, schrijf, maak muziek, spreek met iemand af, enzovoort. Waar jij gelukkig van wordt.

Sla sociale gelegenheden die je weinig brengen over

We kennen het allemaal wel. Toch maar ‘ja’ zeggen op een uitnodiging, omdat we de persoon in kwestie niet willen kwetsen of niet onaardig willen lijken. Maar eigenlijk kijken we er alleen maar tegen op en kunnen we niet wachten om er vanaf te zijn. Niet alleen word je diep van binnen niet blij van deze bijeenkomsten, het kost je ook nog eens heel veel energie. Er zijn soms ook gelegenheden waar je toch wel heen moet (oma’s 85ste verjaardag, de trouwerij van een vriendin). Maar maak voor komend jaar het voornemen om onnodige sociale evenementen, die alleen energie nemen en niet geven, over te slaan.

Beëindig eenzijdige relaties

Misschien heb je dit ook gemerkt: Introverte mensen kunnen vaker terechtkomen in ongelijkwaardige vriendschappen en relaties. Onze kalmte en rust die we uitstralen en het feit dat we goed kunnen luisteren, trekt soms mensen aan die veel behoefte hebben aan ‘emotionele ondersteuning’. Er zijn voor iemand en diegene emotioneel ondersteunen is natuurlijk goed, maar wanneer je merkt dat de balans zoek is in deze relatie, is het goed om na te denken of dit wel is wat je wilt.

Voel je niet schuldig over op tijd weggaan

Als je ergens bent en je voelt dat je naar huis wilt, ga. Jij bent degene die dadelijk te maken heeft met je gebrek aan energie als je langer blijft dan goed voor je is. Niet diegene die zegt ‘Ga je nu al?’. Jij bent degene die voor jezelf moet zorgen en jij bent ook degene die weet hoe dat moet.

Kom op voor jezelf

Als een collega, familielid of vriend over je grenzen heen gaat, zeg er iets van. Jij verdient respect. En soms weten mensen niet waar je grens ligt, het is goed om dat te vertellen. Als je ideeën hebt op of voor je werk, deel ze. Vind jouw manier hierin. Jouw ideeën verdienen aandacht. Jouw introverte kwaliteiten, zoals creatieve oplossingen kunnen bedenken, een goede luisteraar zijn en de diepte in kunnen gaan, maken wat jij te zeggen hebt heel waardevol. Wees trots op jezelf.

Omarm je introversie

Het belangrijkste goede voornemen van allemaal: omarm je introversie en maak er gebruik van in plaats van ertegen te vechten. Denk aan al jouw waardevolle eigenschappen en wees gelukkig met wie jij bent. Het is ook heel fijn om introvert te zijn.

In het begin van het nieuwe jaar valt al een bijzondere dag: 2 januari, Dag van de Introvert (World Introvert Day). Een mooi moment om weer even stil te staan bij je goede voornemens en je thuis te voelen in je introversie.

Geef een reactie