7 tips voor meer energie als introvert

energie als introvert

Zou je ook weleens willen dat je zoveel energie had als een extravert persoon? Ik ook. 

Zolang ik me kan herinneren, voelt het alsof ik minder energie heb dan anderen. Ik heb nooit begrepen hoe anderen een voltijdbaan, gezin, sociale contacten, opleiding en hobby’s konden combineren zonder helemaal op te branden.

Wat scheelde voor mij was dat ik erachter kwam dat introverte mensen anders opladen dan extraverte mensen. Lang heb ik gedacht dat er iets mis met me was omdat ik anderen niet bij kon houden. Nu blijkt dat ik me al die tijd heb gericht op de verkeerde strijd (en met de verkeerde wapens). Ik wilde iets wat onmogelijk is – iets zijn wat ik niet ben.

Ik begin mijn energieniveau nu te zien als iets waar ik controle over kan nemen in plaats van iets dat opgelost moet worden. Introvert zijn is geen slechte eigenschap – het is juist een persoonlijkheidskenmerk met veel voordelen. Hier zijn zeven tips en ideeën die mij helpen om om mijn energie te beheren. Ik hoop dat ze jou ook zullen helpen.

Vergelijk jezelf niet met extraverte mensen

Een extravert persoons energie bijhouden is niet mogelijk. Extraverte mensen halen hun energie uit meer tijd met andere mensen doorbrengen, niet minder. Dit geeft hen automatisch een voordeel als het gaat om het meeste uit hun tijd halen.

Een van mijn beste vrienden is extravert. Hij kan zijn fulltime baan makkelijk aan en heeft ook nog genoeg energie om na het werk te socializen. Hij stopt zijn weekenden vol met dagjestrips, concerten en familiebijeenkomsten, en verschijnt op maandag gewoon vol energie op het werk.

Waarom? Omdat andere mensen en prikkels hem energie geven. Mijn vriend heeft gezelschap nódig. Hij verveelt zich als zijn agenda niet tot de nok toe gevuld is. Alleen zijn zou hem juist energie kosten.

Het brein van introverte mensen werkt anders. En dat is okéWe moeten gewoon manieren vinden om met onze energie te werken in plaats van er tegenin te gaan. 

Zet jezelf op één: oefen om vaker ‘nee’ te zeggen

Jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van iemand anders. Veel mensen (vooral als ze extravert zijn) begrijpen niet hoe introverte mensen zich opladen. Het geeft niet, niet iedereen hoeft alles te begrijpen. Maar jij moet weten: als je bewust keuzes maakt voor je energie, maakt dat jou geen egoïst.

Soms voel ik me schuldig dat ik mijn vrienden niet zo vaak zie als ik zou willen. Ik ben een people-pleaser, en ik vind het niet fijn om anderen teleur te stellen. Ik heb mijn brein moeten herprogrammeren om te beseffen dat het niet egoïstisch is om ‘nee’ te zeggen. Sterker nog, het is gezond.

Het leven is veeleisend. We hebben allemaal verantwoordelijkheden en verplichtingen waaraan we tijd en energie moeten besteden. Als introvert kun je je, als je niet oppast, voelen als een emmer water dat een gat in de bodem heeft. Hoe vol je leven ook is, je zult je altijd leeg voelen. Tenzij je iets doet aan het lek.

stop je agenda niet te vol: plan tijd in voor rust

Het is verleidelijk om op je ​​vrije dag zoveel mogelijk te plannen.

‘Hmm… ik heb morgen een vrije dag. Misschien kan ik even bij oma langsgaan en onderweg even koffie drinken met vrienden.  En ik heb nog tijd over om te sporten, mijn neef te bellen en aan mijn hobby te werken voordat ik ga dineren met mijn vriend.’

Een extravert persoon zou zo’n planning prima aankunnen, maar een introvert persoon gaat zo op weg naar een burn-out. Tijd met anderen is niet hoe introverte mensen opladen, dus we moeten bewust tijd inplannen voor rust en activiteiten die ons weer energie geven.

In zijn boek, ‘The Science of Introverts‘, vertelt Peter Hollins dat terwijl de meeste mensen plannen maken op basis van hun beschikbaarheid, introverte mensen plannen moeten maken op basis van energieverbruik . Hij stelt dat ‘Alleen omdat je tijd vrij is, wil nog niet zeggen dat je het zou moeten gebruiken‘.

Zoek uit welke activiteiten je energie geven, en doe die meer

Introvert en ambitieus zijn is niet altijd de beste combinatie.

De ambitieuze kant van mij gaat graag efficiënt met mijn tijd om en benut elke vrije minuut om iets nuttigs te doen (zoals het voorbeeld hierboven). Zelfs als ik mag ontspannen, vecht ik constant tegen de drang om iets productiefs te doen . Mijn brein is constant alert op nieuwe ideeën, inspiratie en kennis.

Constant die prikkels is alleen niet vol te houden. Als introvert is energie een waardevol goed. Het is een uitdaging balans te vinden in mijn tegenstrijdige neigingen, maar wat mij helpt is te zorgen dat ik genoeg rust-tijd heb. Alleen zijn is hoe introverte mensen opladen, en daarvan moeten we een prioriteit leren te maken.

Kom erachter welke activiteiten je energie geven en je hersenen de kans geven om op te laden. Probeer daar helemaal mee bezig te zijn, zonder stiekem in je hoofd met andere dingen bezig te zijn. Als je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent, ga dan op in het verhaal zonder je bezig te houden met je to-do-lijst. Hetzelfde geldt voor het lezen van een boek of het bijhouden van een dagboek. Oefen met het écht aanwezig zijn in dat moment en dus om echt op te laden.

Plan genoeg tijd voor jezelf in

Introverte mensen hebben tijd alleen nodig. Zonder laden we niet meer op.

In tegenstelling tot extraverte mensen verliezen introverte mensen energie door sociale interactie. Sociaal doen kost energie omdat er veel luisteren, praten en concentratie bij komt kijken. Zelfs een één-op-één gesprek, (of alleen zijn in een openbare ruimte) kan vermoeiend zijn voor iemand die introvert is.

Zoals Hollins ook zegt in zijn boek: ‘De batterij van een introvert loopt snel leeg als hij zich in een omgeving bevindt met veel interactie. Hun sociale batterij krijgt pas weer kracht als ze voldoende tijd doorbrengen zónder het gezelschap van anderen, in de beslotenheid van hun privéruimte en dingen doen waarvoor geen contact met de buitenwereld nodig is.’

Als ik niet genoeg tijd voor mezelf krijg, voel ik mij snel overprikkeld: ik voel me moe, overweldigd en emotioneel.
Het is niet altijd mogelijk om deze ‘sociale burn-out’ te voorkomen, maar het is soms wel mogelijk om de impact te verkleinen. Als ik nu weet dat ik het de komende tijd druk ga hebben, plan ik actief tijd voor mezelf in. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik tijdens de vakantie veel ga socializen, plan ik niet te veel activiteiten in. Ik creëer een buffer van tijd op mezelf, rond andere verplichtingen, zodat ik rust kan nemen en mijn energie kan behouden.

probeer ‘introverte’ activiteiten met anderen te doen

Iedereen heeft mensen nodig, ook introverte mensen. Mijn vrienden en familie (die me begrijpen) zijn belangrijk voor me en ik breng graag tijd met ze door. Wat soms lastig is, is manieren te vinden om samen tijd door te brengen die me niet te veel energie kosten.

Ik ga bijvoorbeeld zo min mogelijk naar feestjes, bars en clubs. In plaats daarvan stel ik introverte activiteiten voor, waarvan ik weet dat ze die ook leuk zullen vinden. Bijvoorbeeld: uit eten gaan, een wandeling maken of een film kijken. Een film kijken is een goede manier om samen tijd door te brengen en tegelijkertijd ook te ontspannen. Zo kun je samen een ervaring delen zonder al te veel sociale inspanning. 

Een tijdslimiet instellen voor sociale activiteiten helpt ook bij het voorkomen van overprikkeling. In mijn geval is drie uur meestal ruim voldoende voor een lekkere maaltijd en een praatje met een vriend. Als ik een hele dag met iemand doorbreng, zorg ik ervoor dat ik de volgende dag wat ‘rusttijd’ heb ingepland. 

Mijn weekenden houd ik ook zoveel mogelijk in evenwicht. Als ik bijvoorbeeld een vol weekend heb, probeer ik het weekend erna te blokken in mijn agenda.

pas je leven zoveel mogelijk aan aan jouw energiebehoefte

Mensen hebben verschillende dingen nodig in het dagelijkse leven. Sommige mensen halen het meeste uit hun dag door elke dag om 5 uur wakker te worden, maar dat werkt niet voor mij. Vroeg wakker worden maakt me alleen maar moe en dan kan ik de rest van de dag niet goed functioneren. In plaats daarvan laat ik mezelf op een natuurlijke tijd wakker worden (meestal rond 8 uur).

Ik benb lang boos geweest op mezelf omdat ik lui ben en omdat ik de wereld niet goed kan bijbenen. Erachter komen dat ik een introvert ben, was voor mij een hele bevrijding. Ik heb geleerd de dingen die ik niet kan veranderen aan mezelf te accepteren en blij te zijn met mijn natuurlijke eigenschappen (bijvoorbeeld doordenkend zijn, georganiseerd zijn, goed kunnen luisteren en creatief zijn).

En nu ben ik bezig mijn baan te vormen rond mijn eigen energieniveau. Ik leer een balans te vinden tussen sociaal doen en opladen. En vooral leer ik om niet te streng voor mezelf te zijn. Zou ik liever het energieniveau van een extraverte persoon willen hebben? Ja! Maar er zijn ook veel geweldige dingen aan introvert zijn, die ik voor geen goud zou willen ruilen. 

Bron: Introvert, Dear

Geef een reactie