2 januari: dag van de introvert

fijne dag van de introvert. persoon kijkt met een glimlach in de camera. staat buiten.

(World Introvert Day)

2 januari is het de dag van de introvert. Sinds 2011 wordt deze dag over de hele wereld door introverten gevierd. Deze dag is niet toevallig gekozen: Na de drukke feestdagen hebben introverte mensen weer even tijd nodig om bij te komen van al die sociale activiteiten en drukte. Tijd voor een dagje helemaal niets: lekker thuis op de bank, met je neus in een boek of voor je favoriete serie of film.
Het is ook een dag om aandacht te vestigen op wat het betekent om introvert te zijn. Nog steeds bestaan er veel misverstanden over dit persoonlijkheidskenmerk: Introverte mensen zouden niet sociaal, verlegen en stil zijn. Het wordt daardoor als iets negatiefs gezien. Het zou fijn zijn als introverten helemaal zichzelf zouden kunnen zijn en gewaardeerd worden in plaats van dat ze steeds horen dat ze zich moeten aanpassen. Introversie is niets om je voor te schamen, maar heeft juist hele krachtige eigenschappen. Dus laten we deze dag (en eigenlijk alle dagen) de ‘stille mensen’ vieren.

Wat zo mooi is aan introverte mensen

  • Ze kunnen zich echt verdiepen in onderwerpen omdat ze daar (alleen) de tijd voor nemen. Ze zijn ware experts op sommige gebieden, ook al betreft het ‘maar’ een hobby. Introverten kunnen daarnaast langer met een probleem bezig zijn omdat ze minder snel verveeld raken. Dit maakt ze tot goede probleemoplossers.
  • Ook genereren ze creatieve ideeën omdat ze langere tijd alleen kunnen zijn. Ze worden zo niet afgeleid of beïnvloed door andere mensen of dingen. Daarnaast hebben ze de tijd om een concept helemaal uit te denken, met allerlei varianten. Brainstormen mag dan nog steeds veel gebruikt worden op de werkvloer, uit onderzoek blijkt dat mensen juist in hun eentje veel meer ideeën weten te bedenken!
  • We kunnen niet alleen goed zelfstandig werken, we zullen daarnaast ook niet onnodig je tijd opeisen. Dit geldt niet alleen op het werk (we zullen eerst zelf iets proberen op te lossen voor we een ander ‘lastigvallen’); ook binnen een vriendschap hoef je niet bang te zijn dat je ons als vriend kwijtraakt wanneer je even een week niets van je hebt laten horen.
  • Doordat we veel nadenken hebben we vaak alternatieve oplossingen klaarliggen wanneer iets niet loopt zoals gepland. We houden namelijk niet zo van verrassingen, dus we zijn overal op voorbereid!
  • De tijd die introverten nemen om na te denken geeft hen ook de tijd om te reflecteren op dingen. We weten daardoor beter hoe we ergens over denken en kunnen ons daarom vaak goed inleven in anderen. We nemen liever geen overhaaste beslissingen, zodat we er achteraf geen spijt van hebben.
  • Hoewel extraverte mensen vaak een betere eerste indruk weten te maken, worden introverte collega’s binnen een team op de lange termijn vaak meer gewaardeerd, doordat ze goed kunnen luisteren en vaak meer hun best doen. Ze geven meer om wat anderen van hen denken en willen mensen niet teleurstellen. Daarnaast hebben introverte mensen ook geen extra aandacht (in de vorm van beloningen) nodig om gemotiveerd te blijven. De motivatie komt uit henzelf.
  • We kunnen als introvert goed luisteren, we praten niet onnodig en denken goed na voor we iets zeggen. Wanneer je een gesprek hebt met een introvert, krijg je de volle aandacht en zal hij echt geïnteresseerd in je zijn. We zijn absoluut niet goed in praatjes over het weer, maar we willen wél weten wat er in je omgaat en wat je interesses, passies zijn en drijfveren zijn.
  • Muzikanten, acteurs en schrijvers: vaak zijn ze introvert. Hun persoonlijkheid maakt het mogelijk om creatief te zijn, hun fantasie te gebruiken en zich te focussen op een project.
  • Ook introverten kunnen leiders zijn: Barack Obama, Bill Gates en Martin Luther King zijn daarvan goede voorbeelden. Wanneer je je introverte kwaliteiten goed weet te gebruiken staat niets je in de weg om een leidende rol te vervullen. Je bent waarschijnlijk gemotiveerder dan ieder ander om jouw doel om de wereld te verbeteren te bereiken!

Een fijne World Introvert Day! Verwen jezelf maar extra of stuur je introverte vriend(in) een lief berichtje 🙂


Dankjewel dat je jezelf bent. 2 januari, dag van de introvert

Geef een reactie